Växtrumsdesigners

Cecilia Liljedahl

Stora parker och publika ytor, i hela Europa, har varit Cecilia Liljedahls arena i många år. Hon arbetar för att lyfta det sociala och det gröna perspektivet i stadsmiljö. Hon är en kreatör och var bland annat projektledare för den stora trädgårdsupplevelsen Gothenburg green world 2016, där Växtrum var en del. Lerum har få ett rum signerat Cecilia Liljedahl. Cecilias växtrumsplats heter Solens öga och skapades 2019. Klicka här för att läsa mer om platsen. 

”Jag tycker att Växtrum är ett fantastiskt projekt. Det riktar sig ut i den offentliga miljön. Det är direkt kopplat till invånarna i kommunen och vi försöker förvalta platser som kanske inte har så mycket uppmärksamhet annars.”

porträtt av cecilia liljedahl

Anders Stålhand

För Anders är trädgård något som funnits med hela livet och det är ett livskall att arbeta med natur och skapa någonting för människor. Det går som en grön tråd genom karriären, som rymmer erfarenhet från tv, bland annat teveprogrammet Äntligen hemma, författarskap, utställningsträdgårdar och mycket annat. Till vardags är han utbildningsledare på Biologiska yrkeshögskolan i Skara. Nu ser han fram emot tiden med Växtrum. Anders växtrumsplats heter Mångfalden och skapades 2019. Klicka här för att läsa mer om platsen.

 

“Jag ser framför mig en process som är ett pärlband av möten med människor, förväntningar och förhoppningar.”

Porträtt av Anders Stålhand

Mona Holmberg

Med mångårig erfarenhet av grönska i offentliga rum och en växtkunskap som få har, kommer Mona Holmberg till Växtrum och Lerum. Växter som inte levererar gör sig inte besvär. I Lerum vill Mona Holmberg skapa mångårig njutning för gammal som ung. Monas växtrumsplats heter Tingshusparken och skapades 2018. Klicka här för att läsa mer om platsen.

 

”Privata trädgårdar är inte min grej. Jag vill göra trädgårdar som många kan se och ta del av, offentliga miljöer. Det är helt fantastiskt att få skapa trädgård för de som inte har en egen privat trädgård. Lycka är att komma tillbaka och se en trädgård vi skapat, ha utvecklats till en oas.”

mona holmberg

Peter Englander

Att steka lamm på terrassen, strö egenodlad rosmarin över och låta dofterna sprida sig i den ljumma sommarkvällen. Det är trädgårdslycka för Peter Englander. Nu tar sig entreprenören, inspiratören, författaren och trädgårdsdesignern Växtrum till sitt hjärta och lyfter medelhavet till Lerum. Peters växtrumsplats heter Giardino segreto ”den hemliga trädgården” och skapades 2018. Klicka här för att läsa mer om platsen.

 

”Det ska bli fantastiskt roligt. Inte minst att jobba i team med invånare. Jag är besjälad av den tanken. Det är de projekten som blir långvariga, där invånare engageras.”

peter englander

Gunnel Carlson

Med det populära tv-programmet Gröna rum blev hon Gunnel med hela landet. Att få titta in i andras trädgårdar är en stor källa till inspiration, så både arbete och semestrar går i grönt. Gunnels växtrumsplats heter Aspens sol och skapades 2017. Klicka här för att läsa mer om platsen.

”Jag tycker att Växtrum är en sån bra idé, att skapa en plats, en trädgård för folk som bor i kommunen. När folk vill anlägga trädgårdar går de ofta på lugna färger så det är inte alltid trädgårdsdesigners använder starka färger. Men det vill jag göra. Det färgstarka sprider ett glatt humör.”

gunnel carlson

Gerben Tjeerdsma

Trädgård har varit Gerben Tjeerdsmas liv sedan han var liten. Som 13-åring började han jobba extra på en plantskola i byn Gytsjerk i Nederländerna, där han växte upp. I trädgården är han noggrann med växter och material. Samtidigt har han en sällsynt avslappnad inställning till vädrets makter och de oberäkneliga förutsättningar trädgårdsmästare ställs inför. Till vardags driver han Gerbianska trädgården på Råda säteri. Gerbens växtrumsplats heter Snödroppslunden och skapades 2017. Klicka här för att läsa mer om platsen.

”Att se trädgården växa fram, hela processen, det är det roligaste. Man vet inte hur det blir innan det är färdigt. Det är spännande.”

Porträtt av Gerben Tjeerdsma

Karin Berglund

För många är Karin Berglund en guru inom trädgård. En erfaren och omtyckt skribent i trädgårdstidningar, författare till ett antal böcker med trädgård i fokus och fotograf med förmåga att locka slumrande trädgårdssinnen till liv. Hon minns hur hennes mamma under kriget planterade och odlade upp hela trädgården. Själv hade Karin inget direkt odlingsintresse som liten. Hon flyttade till Stockholm och arbetade som ekonomireporter på Dagens Nyheter. Där skrev hon bland annat om produktionen av baslivsmedel. Karins växtrumsplats heter Nyebrotäppan och skapades 2016. Klicka här för att läsa mer om platsen.

 

Porträtt av Karin Berglund

André Strömqvist

André är en uppskattad skribent i Allt om Trädgård, har stor erfarenhet av ekologisk odling, skriver böcker och har nyligen flyttat tillbaka till rötterna i Dalarna och öppnat trädgårdsbutik. Redan som liten började trädgårdsmästaren André Strömqvist samla växter och odla själv. Växter plockades hem från naturen och från övergivna trädgårdar och fick nytt liv under hans gröna fingrar. En samlingsiver som håller i sig. Andrés växtrumsplats heter Frödningslunden och skapades 2016. Klicka här för att läsa mer om platsen.

”Jag plockar alltid med mig frön och tar skott. Jag kommer hålla på så hela livet.
En gång när jag var liten sådde jag en hästkastanj. Den blommade för första gången när jag var 21 år, det var lite häftigt.”

Porträtt av andre strömqvist

Simon Irvine

Simon är född i England, sedan 1990 bosatt i Sverige. Han har arbetat som trädgårdsmästare hos National Trust och är utbildad vid Royal Botanic Gardens Kew. Sedan början av 1980-talet har han formgivit ett stort antal trädgårdar och parker präglade av omsorg och kunskap i växtval, en ekologisk grundsyn och en stark känsla för form. Han har även skrivit flera böcker om trädgård. Idag är han ansvarig för parker och planteringar runt Läckö slott. Simons växtrumsplats heter Brobackenslänten och skapades under premiäråret 2015. Klicka här för att läsa mer om platsen.

 

porträtt av simon irvine

Hannu Sarenström

Hannu är en fritänkare i trädgårdsvärlden. Han ser trädgården som en fristad utan regler, där njutningen kan frodas. Hannu bor på Kinnekulle i Västergötland. Där har han skapat en trädgård med en enastående växtsamling. Hannu har skrivit flera trädgårdsböcker och artiklar, och efter sin medverkan i teveprogram som Gröna rum och Trädgårdskampen är han flitigt anlitad, välkänd och älskad av många. Hannus växtrumsplats heter Aluddensgläntan och skapades under premiäråret 2015. Klicka här för att läsa mer om platsen.

porträtt av hannu sarenström