Tingshusparken

”Tingshusparken är en oas. En plats att sitta, med skönt stöd i ryggen och njuta medan olika växter blommar ut beroende på säsong.”

Om platsen

Växtrumsdesigner Mona Holmberg berättar om växtrumsplatsen Tingshusparken. 
”Växter som inte levererar gör sig inte besvär. Jag gillar att plantera i områden som behöver grönska. Jag vill göra trädgårdar som många kan se och ta del av, offentliga miljöer. Det är helt fantastiskt att få skapa trädgård för dem som inte har en egen. En stor glädje är de samtal och möten som kommer i arbetet. Lycka är att komma tillbaka och se en trädgård jag skapat, ha utvecklats till en oas. Det som gäller för växter i offentliga miljöer går väldigt ofta att överföra till den privata trädgården. Det gäller att ha koll på väderstrecken och ljuset. Och aldrig bestämma sig för en växt bara för att den har rätt färg. Växtens egenskap, hur den fungerar och var den trivs, avgör om den går att använda. Gör hellre avkall på färg, för en säker växt, en som faktiskt fungerar. Då har du kommit långt.

Här vid Tingshuset finns nu en oas. Det är en önskeplats att skapa trädgård i, vid ett vackert, neutralt hus. Samtidigt en öppen plats där det går att skapa i princip vad som helst och som kommer att ses och kan besökas av många. Här har vi skapat en minipark. Alla tänkbara växttyper har kombinerats, träd, buskar, vintergrönt, perenner, en färggrann högre perennrabatt. Och så bänkar, med ryggstöd. Jag ville skapa ett rum, men det ska inte vara slutet. Växterna ska vara långlivade och parken ska vara snygg vår, sommar som höst. Och det ska vara lättskött. Det gäller också att ha något stramt som möter mångfalden av växter. Vi har tagit tillvara gamla stenar som ramar in rabatten. Det bästa är när de platser vi skapar faktiskt används.”

Tingshuset i Lerum

Lerums första tingshus uppfördes på 1600-talet. På 1880-talet var det så fallfärdigt att ett nytt måste byggas. 1892 stod det klart, ritat av Viktor Adler. Här hölls ting fram till 1928, då tinget flyttades till Alingsås. Tingshuset har efter det bland annat använts som kommunhus, läkarmottagning och arbetsförmedling. Frödingsbron i närheten, är en betongbro i ett valv ritad av ingenjör Granholm. Tidigare fanns här en träbro, som spolats bort vid en stor översvämning 1939. Boende i Aspenäs samlade in pengar för att göra ett nytt brobygge och 1940 invigdes nuvarande Frödingsbron, som har sitt namn efter grosshandlare August Fröding.