Giardino segreto

”Ett stycke Italien mitt i Lerum. På utsidan kanske lite oansenlig. Innanför – tappa hakan, sätta sig ner, sitta resten av dagen.”

Om platsen

Växtrumsdesigner Peter Englander berättar om växtrumsplatsen Giardino Segreto. 
”Här är ett stycke Italien, mitt i Lerum. Växtrummet ligger i en park med lekplats och gräsmatta. Jag döljer min plats så att det blir en Giardino segreto, en hemlig trädgård. Hit kommer du, sätter dig och kopplar av en stund – eller resten av dagen. I en italiensk trädgård måste det finnas en mur. Den ska vätta mot söder så att solen slår i den. Och naturligtvis måste det finnas en tegelterass. Sätt dig under pergolan i lärk, på la terrazza al limone – citronterassen, och njut.

De cypressliknande svenska enarna stärker känslan av Italien. Under enarna har vi skapat ängar med lavendelfärgade och gula växter. Platanen med sin karakteristiska stam är vanlig i medelhavsländerna. Stockholmsplatanen som är här, är härdig och klarar det här klimatet. Den kastar sin skugga över platsens mitt. Här kan man gifta sig. Det är en perfekt plats för bröllop.

Stenarna som omger planteringarna var tidigare stoIpar som ingick i kanträcket vid den gamla vägen längs Aspen, mellan Lerum och Jonsered. De är i äkta bohuslänsk granit och har länge legat och väntat på att få komma till användning igen. Platsen är som en renässansträdgård utanför Florens. Knivskarp i sin arkitektur där allt är mätt med tumstock. Som renässansen när vi började ta kommandot över naturen. ”

Nyebroparken

Säveåns mynning vid Aspen och området runt omkring lockar många fåglar, både vanliga och ovanliga. Alldeles i närheten av sjön Aspen, med Säveåns karakteristiska lövträdsbård mot ån, ligger Nyebroparken. Här finns spännande träd som korkalm, ett arv från en annan tid. I närheten låg redan på 1700-talet en bro som kallades Nyebro, den nya bron. Den gamla bron, Gamlebron låg nästan på samma plats. Med Giardino Segreto får området en extra dimension med Italienska förtecken.