Frödingslunden

Om platsen

Växtrumsdesigner André Strömqvist berättar om växtrumsplatsen Frödingslunden. 
”Det har funnits många handelsträdgårdar längs Säveån och jag tänkte att den här platsen skulle bli en hyllning till de gamla träd­gårdsmästerierna. En viktig del där var växthusdelen. Konstnären och hantverkaren Pelle Lundgren har gjort en växthuskonstruktion i smide. Det ska kännas lite som en växthusruin. Sen kommer det att klättra klängväxter i den och skapa en lummighet. När man fortsätter igenom växthuset kommer man till en befintlig dunge med lövträd. Växtrumsteamet har röjt upp lite bland slyet och så har vi planterat in olika robusta trädgårdsväxter, som vildkaprifol, äkta kaprifol, hum­le och några perenner som tål det här lite skuggiga och torra klima­tet. De gamla trädgårdsmästerierna, som den här platsen vill hylla och påminna om, hade ofta fruktodlingar. Så vi har gjort en liten sviskonlund. Sviskon är en typ av plommon, men träden blir inte lika stora som vanliga plommonträd. De är lite gracilare i växtsättet, har vacker blomning i maj, med goda och fina frukter på sensommaren. I sviskonlunden ska vi låta gräset få växa upp. Man ska få känslan av att det är ett trädgårds­mästeri i lite förfall. Det ska kännas vårdat fast samtidigt lite övergivet. Det är inte bara prydnads­växter som växer här. Det finns flera olika ätbara frukter och bär. Det finns två olika sorters smultron, röda och vita, jordgubbar, äpplen och sviskon. När de är mogna får man som besökare gärna ta sig en frukt eller bär.”

Redan som liten började trädgårdsmästaren André Strömqvist samla växter och odla själv. Växter plockades hem från naturen och från övergivna trädgårdar och fick nytt liv under hans gröna fingrar. En samlingsiver som håller i sig.

”Jag plockar med mig frön och tar skott. Jag kommer hålla på så hela livet. Jag har alltid med mig en påse och sked, så att jag kan ta med mig nya fynd. En gång när jag var liten sådde jag en hästkastanj. Den blommade för första gången när jag var 21 år. Det var lite häftigt.”

Nu är André en uppskattad skribent i Allt om Trädgård, har stor erfarenhet av ekologisk odling, skriver böcker och har nyligen flyttat tillbaka till rötterna i Dalarna och öppnat trädgårdsbutik.

Frödingsområdet

Säveån har en fallhöjd av 40 meter från Sävelången i Floda till sjön Aspen. Det har gett förutsättningar för industrier, kvarnar och sågar längs ån. Nu har industrierna för länge sedan försvunnit och gett plats åt bostäder och grönytor. Frödingslunden är en grön, centrumnära, men ändå lite bortglömd plats längs ån. En gräsplätt med en lund i ryggen, mellan en skola och ett bostadsområde. En flitigt använd gångväg intill, men gräsytan många gånger lämnad ensam, oanvänd.

Den bro som låg intill Frödingslunden spolades bort vid en översvämning 1939. Tack vare Chalmersprofessorn Hjalmar Granholms snillrika ingenjörskonst, och insamlingar av brobyggnads-kommittén Frödingsbrons intressenter, kunde nuvarande bro invigas 1940. En gång i tiden fanns flera handelsträdgårdar längs med ån. Där odlades blommor, frukt och grönsaker som såldes på torgen i Göteborg. Med Växtrum skapas en ny trädgård längs ån, ett utflyktsmål och träffpunkt för både nära och långväga besökare. Och den bortglömda gräsplätten har fått ny liv som ett Växtrum.