Aspen sol

”Vid Aspens Sol är det alltid sommar. Solhattar och dagliljor, solbrudar och gullvivor, pioner och prästkragar, guldgula rosor och gyllene humle strålar av ljus över den här platsen.”

Om platsen

Växtrumsdesigner Gunnel Carlson berättar om växtrumsplatsen Aspen sol. 
”Gult, orange och rostrött är färger som alltför ofta väljs bort i träd­gården. Här är det precis tvärtom – på Aspens sol domineras plan­teringarna av växter med färger som strålar och lyser upp platsen. Formen gör sitt till. I solens centrum har rosorna sin självklara plats och solens sex armar går som strålar ut mot tegelkanten. Gå gärna in och dofta på rosorna och njut av färgprakten. Den lilla häcken runt rosorna och i ytterkanten består av svenska lingon som ska lysa upp även hösten här. Till våren får narcisser och senblommande tulpaner ge tidig färg och under sommaren kommer ettåriga sommarblommor som Zin­nia och lejongap att göra sitt för att solen ska skina. I träddungen finns plats att torka badkläderna, som naturligtvis också går i gult och orange.

Vår oroliga värld gör att vi behöver allt fler gröna rum och gemen­samma platser att njuta av och kän­na oss trygga i. De enda staket som behövs här är möjligen de som ska stänga ute rådjur och kaniner.

Därför är det här är en plats som jag hoppas att du ska bli på gott humör av. Sitt gärna ner på någon av bän­karna och upptäck nya färgkombina­tioner och växtval, gå sedan hem till din egen trädgård och låt dig inspire­ras till nya uttryck i rabatten.”

Sjön Aspen

Utmed sjön Aspens södra sida byggde många grosshandlare och förmögna Göteborgare stora sommarvillor efter att den första stambanan byggts i mitten av 1800-talet och gjort det lättare att resa. Sjön Aspen och Säveån har en gång i tiden varit en havsvik. Det finns rester från den tiden i form av både snäckskalsbankar och boplatser.