Earth Square Meter

Fem år i rad har vi skapat två nya växtrumsplatser kring Säveån i centrala Lerum. Vackra besöksmål, inspirerande mötesplatser som också bidrar med ett viktigt tillskott av pollen till våra bin, fjärilar, humlor och andra pollinerande insekter. Vi vill hjälpa pollinerarna i stor skala och 2020 blir ett temaår för Växtrum. Vi kallar kampanjen earth square meter, en kampanj vi gör tillsammans med årets Växtrumsdesigner Niklas Vestin. Konkret handlar det om att göra om en hårdgjord yta eller icke-blommande yta till en plats som blommar och bidrar med pollen. Som namnet avslöjar rör det sig om en yta på ungefär en kvadratmeter. 

– Det här är trädgårdsvärldens svar på Earth hour. Trädgårdsvärlden gör något med sin egen twist och då blir det earth square meter. Växtrum i Lerum var en viktig del i skapandeprocessen. Jag stod och pratade med Mattias från Växtrum när jag kläckte idén och därifrån har vi spunnit vidare. Min tanke var att på ett enkelt sätt illustrera för människor hur man kan öppna upp ytor som idag är stängda och göra dem till någonting bättre för naturen och för miljön, säger Niklas Vestin.

Kampanjen handlar om att sätta fokus på något viktigt, ge kunskap och inspiration till nytta för framtiden. Att skapa förutsättningar för pollinerarna att överleva är en av våra viktigare utmaningar framöver, för att säkra livsmedelsförsörjningen och den biologiska mångfalden. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med på den här resan. Den blommande ytan fungerar lika bra på balkongen som i den stora trädgården.

– Vi hoppas att så många som möjligt hänger på och gör sin egen earth square meter. Den blommande ytan fungerar lika bra på balkongen som i den stora trädgården, säger Sylvia Dahlén, projektledare Växtrum i Lerum.

– Med små insatser kan vi var och en göra skillnad och bidra till en mer hållbar framtid, säger Mattias Christenson, projektledare Växtrum i Lerum. 

Det är bara fantasin som sätter gränsen för hur en Växtrum earth square meter kan se ut. Den kan ha olika form, höjd och färg. Här finns alla chanser att odla i något oväntat återbrukat eller i en pallkrage, med växter i alla färger eller bara en färg. Ta vad du har. Huvudsaken är att insekter och pollinerare får blommor att besöka. Under vintern och våren kommer det mer inspiration, tävling och aktiviteter kring earth square meter. Häng med! 

Årets Växtrumsteam med volontära kommuninvånare är redo att skapa unika earth square meters i närmiljön. Det blir något inspirerande vid torg och vid de Växtrumsplatser som skapats genom åren.

Extra satsning för barn och unga

Att skapa förutsättningar för pollinerarna att överleva är en av våra viktigare utmaningar framöver, för att säkra livsmedelsförsörjningen och den biologiska mångfalden. Växtrum tar tillsammans med vetenskapscentret Universeum fram utbildningsmaterial för pedagoger att använda i undervisningen, kopplat till earth square meter, biologisk mångfald och pollination. Barn och elever kan tillsammans göra sina earth square meters och få skolgården att blomma och surra.

– Jag tyckte det lät spännande och kontaktade Växtrum och hörde om mina elever i sexan skulle kunna jobba med earth square meter. Då fick jag veta att det skulle komma ett helt paket riktat till skolan. Det var kul att någon hade tänkt samma tanke som jag på ett annat håll. Så självklart ville jag vara med. Jag gillar att arbeta med aktörer utanför skolan, för jag tycker det är viktigt att knyta ihop skola och omvärld/samhälle. När jag presenterade idén för mina elever ropade de spontant i kör: JAAAAA!!! Så de är väldigt taggade och redo att dra igång, säger Linda Lindberg, lärare på Torpskolan i Lerum.

Klicka här för att ladda ner utbildningsmaterialet.

Växtrum earth square meter blev uttagen att tävla i Malmö Garden Show

Med konceptet Växtrum earth square meter blev Växtrum i Lerum uttagen som en av utställningsträdgårdarna i årets Malmö Garden Show. Många känner sig manade, få tar sig igenom juryns nålsöga och får ställa ut på en av Sveriges största trädgårdsevenemang, som lockar besökare i mångtusental. På grund av rådande situation kring coronavirus/covid-19 kommer inte Malmö Garden Show genomföras på det sätt som var planerat. 

Klicka här för att komma till Malmö Garden Shows webbplats.

Växtrum earth square meter var en av sju trädgårdar som var uttagna att tävla i Malmö Garden Show. Trädgårdarna hade tävlat om utmärkelserna ”Best in Show” och ”publikens pris”.

Årets Växtrumsdesigner Niklas Vestin ger tips för din earth square meter

Här är Växtrumdeltagares tips för din earth square meter

Snart kommer gårdarna på förskolor och skolor att blomma och surra

Ett stort antal förskolegrupper och skolklasser och har hämtat jord till sina Växtrum earth square meters, där de ska odla växter för pollinerarna och för biologisk mångfald. Tack för ert engagemang, tillsammans bidrar vi till en rikare värld!

Årskurs 5 på Aspenässkolan bygger insektshotell

Växtrum pratade om Växtrum Earth Square Meter för årskurs fem på Aspenässkolan och fick se deras spännande arbete med att bygga insektshotell av naturmaterial och återvunna spillbitar. De drygt 30 små insektsbostäderna kommer sättas upp i anslutning till våra Växtrum i vår, en del i kampanjen Växtrum Earth Square Meter. Tillsammans får vi Lerum att surra och blomstra för våra pollinerare och för biologisk mångfald.

Nu sätter vi upp insektshotellen från årskurs 5, Aspenässkolan

Under våren har eleverna i årskurs 5 på Aspenässkolan byggt insektshotell av återanvänt material. Idag började de sättas upp och kommer att pryda Växtrumsplatserna längs Säveån.

– Det har varit jättekul. Lite klurigt har det varit. Först att göra formen och sedan få ihop det, säger Ellen Almquist.

Insektshotellen är tillverkade av återanvänt material. Inget nytt har fått användas utan återbruk gäller. Det är spillvirke, material som eleverna tagit med hemifrån och annat de hittat som kan passa för en insekt som söker en plats att bo.

– Vi har plockat kottar, vass och pinnar vid stranden som vi använt, säger Amélie Lindberg.

– Vi har använt mossa och ull också, säger Ellen Almquist.

Att bygga insektshotell handlar om mer än konstruktion och vinklar. Eleverna konstaterar att de lärt sig mycket.

– Samarbete. Vi har jobbat mycket tillsammans, säger Leo Winsnäs, som har byggt tillsammans med Ellen Almquist.

– Och tålamod, säger Ellen Almquist.

– Ja tålamod. Om en spik går i fel har vi tagit ut den och gjort om. Vi har fått mäta om. Men till slut blev det bra, säger Amélie Lindberg.

Nu sätts elevernas insektshotell upp till nytta för bin och andra insekter.

– De är jättefina. De drygt 30 insektsbostäderna kommer sättas upp i anslutning till våra Växtrum, som en del i kampanjen Växtrum earth square meter. Tillsammans får vi Lerum att surra och blomstra för våra pollinerare och för biologisk mångfald, säger Sylvia Dahlén, projektledare för Växtrum.

– Det är roligt att elevernas alster används. Det är värdeskapande för eleverna att göra en samhällsinsats. Vi gör ett större gemensamt projekt i årskurs 5 och det ska vara meningsfullt, så utvecklades det till detta, säger Ulrika Wiberg, slöjdlärare på Aspenässkolan.

Premiäruppsättningen avslutades med glass till alla elever, i Växtrumsplatsen Solens öga. Stort tack hela årskurs 5 på Aspenässkolan för er fina insats!