Aluddengläntan

Om platsen

Växtrummet är en stilren trädgård med mjuka former som blommar hela säsongen. Plasten ligger intill Aludden vid sjön Aspen och är en av Växtrums första trädgårdar. Trädgården som Hannu Sarenström skapat tillsammans med sitt växtrumsteam är anlagd på samma plats där tidigare ägare av Aludden, familjen Ohlsson i många år lät odla sina grönsaker. Låt dig väl smaka av smultronen som under säsong växer på plasten.

1902 flyttade Edward och Hedvig Ohlsson in i sommarhuset på Aludden med sina fem barn. Det var ett stort hushåll, på ägorna fanns både badhus, fruktträdgård, grönsaksodlingar, stall, växthus och isbod. Sommarhuset på udden var omgivet av betesmarker, både där tennisklubben ligger idag och på andra sidan vägen. I annexet bodde från början hushållets trädgårdsmästare. Så småningom byggdes en ny trädgårdsmästarbostad, det gula huset som idag är privat område. Den lilla bunkern i Växtrummets utkant var en gång gårdens brunn, pumphus och jordkällare. 

De fem barnen Ohlsson skänkte Aludden till Lerums kommun 1947. I gåvobrevet står att barnen hoppas att området ska ”medföra välsignelse och gagn för kommunen och dess invånare”.