Trädgårds-designers

Anders Stålhand och Cecilia Liljedahl är Växtrumsdesigners 2019

Cecilia Liljedahl är van vid stora parker och att arbeta tillsammans. För Anders Stålhand är hållbar trädgård ett ledord. Nu tar de sig an varsitt Växtrum i Lerum.

Anders Stålhand

Anders Stålhand hade tidigt fokus på att skapa hållbara trädgårdar. Det går som en grön tråd genom karriären, som rymmer erfarenhet från tv, bland annat teveprogrammet Äntligen hemma, författarskap, utställningsträdgårdar och mycket annat. Till vardags är han utbildningsledare på Biologiska yrkeshögskolan i Skara. Nu kan han snart lägga Växtrumsdesigner till cv:t och vill flytta fram gränserna för vad Lerum är i form av grön miljö.
– Man får vara beredd på att misslyckas. Och vara beredd på att hitta nya vägar och nya lösningar. Med flexibilitet, nyfikenhet och prestigelöshet kommer man långt.
För Anders är trädgård något som funnits med hela livet och det är ett livskall att arbeta med natur och skapa någonting för människor.
– Det är inte bara det påfallande vackra som en stor blomma, som är trädgård. Det kan lika gärna vara mossorna som växer på en sten eller tanken om vad man vill uppnå med ett rum. Det är extremt formbart, trädgård kan vara precis vad som helst.
Nu ser han fram emot tiden med Växtrum.
– Jag ser framför mig en process som är ett pärlband av möten med människor, förväntningar och förhoppningar. Jag tänker att det finns en bubblande soppa av kreativitet. Vad ska jag säga, det kommer bli ett fantastiskt år.

Cecilia Liljedahl

Stora parker och publika ytor, i hela Europa, har varit Cecilia Liljedahls arena i många år. Hon arbetar för att lyfta det sociala och det gröna perspektivet i stadsmiljö. Hon är en kreatör och var bland annat projektledare för den stora trädgårdsupplevelsen Gothenburg green world 2016, där Växtrum var en del. Lerum får nu chansen att få ett rum signerat Cecilia Liljedahl.
– Jag tycker att Växtrum är ett fantastiskt projekt. Det riktar sig ut i den offentliga miljön. Det är direkt kopplat till invånarna i kommunen och man försöker förvalta platser som kanske inte har så mycket uppmärksamhet annars. Platser som kan få en ny innebörd, en ny betydelse och tolkad på lite olika sätt med oss Växtrumsdesigners. Jag tycker att det är fantastiskt initiativ och ett jätteroligt projekt att vara med i.
Cecilia är van att arbeta med invånare och att utveckla tillsammans.
– När det är ens närmiljö som det är för invånare, är det en viktig plats. Det har en innebörd. Då är det roligt att jobba ihop. Det blir ett annat engagemang. Jag vill skapa en mötesplats där man kan prata och kanske träffa nya människor. Växtrum för mig är också växtrum för människor. Man får växterna men också en plats för människan att växa i. Själen och hjärtat får en plats.
– Trädgård för mig är väldigt fundamentalt. Trädgården är en plats för vila, lek, rekreation, för att njuta. Naturen har ju sitt liv och trädgården är ju en utveckling av naturen. För mig är det en bas i mitt liv. Jag lever mer i parkernas värld än de mindre trädgårdarnas värld, men allt som växer är viktigt. För mig är trädgård framför allt en källa till återhämtning och skönhet.

Mona Holmberg och Peter Englander leder Växtrum i Lerum 2018

2018 är det två nya kunniga trädgårdsprofiler som skapar trädgårdsmagi längs Säveån. Växtrum i Lerum presenterar stolt: Mona Holmberg och Peter Englander!

Mona Holmberg

Med mångårig erfarenhet av grönska i offentliga rum och en växtkunskap som få har, kommer Mona Holmberg till Växtrum och Lerum. Växter som inte levererar gör sig inte besvär. I Lerum vill Mona Holmberg skapa mångårig njutning för gammal som ung.
– Jag gillar att plantera i områden som behöver grönska. Jag tycker det är roligt att föra fram mina tankar som jag lärt mig under min yrkeskarriär. Vi är frikostiga med den kunskap vi har. Det som skiljer det här från andra trädgårdar vi gjort är att invånarna ska vara med. Det ska bli intressant och roligt, säger Mona Holmberg.
Intresset för natur och trädgård kom tidigt. Det blev som en självklarhet genom mamma och morföräldrar som tog med henne ut på bär- och svampplockning mot hösten och vitsippeplockning om våren. Gymnasiearbetet handlade om balkongodling av gurka och tomat.
– Jag har aldrig jobbat med något annat än trädgård, berättar Mona.
Efter många år på Botaniska trädgården i Göteborg startade Mona och hennes man Ulf Strindberg, eget. Nu har de lagt ett stort antal gröna rum i offentliga miljöer till meritlistan. De planerar, skapar och utvecklar.
– Privata trädgårdar är inte vår grej. Vi vill göra trädgårdar som många kan se och ta del av, offentliga miljöer. Det är helt fantastiskt att få skapa trädgård för de som inte har en egen privat trädgård. En stor glädje är de samtal och möten vi får i det arbetet. Lycka är att komma tillbaka och se en trädgård vi skapat, ha utvecklats till en oas.
Det som gäller för växter i offentliga miljöer går väldigt ofta att överföra till den privata trädgården, menar Mona. Det gäller att ha koll på väderstrecken och ljuset. Och aldrig bestämma sig för en växt bara för att den har rätt färg. När Mona och Ulf gör trädgård är det växtens egenskap, hur den fungerar och var den trivs, som avgör om den går att använda.
– Gör hellre avkall på färg, för en säker växt, en som faktiskt fungerar. Då har du kommit långt.
Mona är grundlig i sitt arbete och hämtar hela tiden in ny kunskap. Hemma har paret en 1300 kvadratmeter stor tomt, som till del används för att testa växter de inte vet hur de fungerar. I år har en särskild aster odlats på försök.
– Det är en av tjusningarna med trädgård. Man blir aldrig fullärd. Samtidigt står sig de kunskaper du har och man kan bara fylla på.
Nu är det Lerums tur att få ta del av Monas mångsidiga kunskaper och idéer. Vid Tingshuset ska en ny oas växa fram.
– Det är en önskeplats, vid ett vackert neutralt hus. Samtidigt en öppen plats som det går att skapa i princip vad som helst på och som kommer att ses och kan besökas av många. Min första tanke är att skapa en minipark. Alla tänkbara växttyper kan kombineras, träd, buskar, vintergrönt, perenner, en färggrann högre perennrabatt. Och så ska det finnas bänkar med ryggstöd. Jag vill skapa ett rum, men det ska inte vara slutet. Växterna ska vara långlivade och det ska vara snyggt vår, sommar som höst. Och det ska vara lättskött. Det ska få stå i många år. Det gäller också att hitta något stramt som möter mångfalden av växter. Det bästa är när de platser vi skapat faktiskt används.

Peter Englander

Att steka lamm på terrassen, strö egenodlad rosmarin över och låta dofterna sprida sig i den ljumma sommarkvällen. Det är trädgårdslycka för Peter Englander. Nu tar sig entreprenören, inspiratören, författaren och trädgårdsdesignern Växtrum till sitt hjärta och lyfter medelhavet till Lerum.
– Det ska bli fantastiskt roligt. Inte minst att jobba i team med invånare. Jag är besjälad av den tanken. Det är de projekten som blir långvariga, där invånare engageras. Det ger en extra dimension.
Att jobba med trädgård var inte det självklara karriärvalet för Peter, som utbildade sig till byråkrat på motsvarande förvaltningshögskolan i Göteborg. En bortglömd pion, i en övervuxen trädgård blev vändpunkten som kastade Peter huvudstupa in i trädgårdvärlden. Familjen hade köpt en gammal gård i Värmland. En dag kom grannen förbi. En äldre man som kände trädgården som den en gång sett ut. Han pekade på en ängslig pion som började ge sig till känna. Pion? Peter, som inte ägnat många tankar åt tomtens grönska, men ingående och påläst ägnat sig åt varsam renovering av huset, klappade trevande på ett träd bredvid sig. En lönn. Grannen, som ansåg att inte ens en göteborgare kunde vara så korkad, fortsatte peka.
– Den har väntat på dig. Nu när du har börjat röja så kommer pionen upp, sa grannen. Efter det har det bara handlar om trädgård för mig, berättar Peter.
Som med andra utmaningar som kommit farande genom livet, gick Peter in för sin nyvunna passion med tematisk frenesi. Trädgårdsböcker slukades, kunskap inhämtades. Det något svalare Värmland byttes mot Sveriges Italien – Österlen. Sedan dess har Peter blivit mister medelhav med hela svenska folket. Byråkrat har han inte jobbat som en enda dag.
– Jag hade en gammal dröm. Jag ville ha en handelsträdgård. Och i Apotekarns trädgård i Simrishamn fann jag platsen. Då en bortglömd, övervuxen stadsträdgård. Efterhand utvecklad till en medelhavsoas med murar, pergola, fontäner, terrasser, exotiska fruktträd och palmer.

Vårt komplicerade förhållande till väder, och vemodiga längtan efter sol och värme har banat väg för en alldeles egen karriär i trädgårdsvälden. Där medelhavets ljus, dofter, sol, behaglighet – stimulans för alla sinnen – står i fokus. Något som Peter gärna delar med sig av i Växtrum.
– Det ska bli jättespännande. Jag vill lyfta Italien hit med en medelhavsträdgård. Här får jag sätta avtryck samtidigt som många kan ta del av den. Först vill jag få en tydlig struktur, som en teaterscen, som sedan kan åldras vackert när den växer upp.
Peter är en efterfrågad föreläsare och inspiratör, känd från tv, designar trädgårdar, skriver artiklar och böcker om trädgård. Det finns också tankar om att skriva skönlitterärt. Titeln är klar, på en kärleksroman med trädgården som viktig bärare av karaktärerna och deras livsöden. I väntan på att verkligen hinna sätta sig ner och bara skriva, är det allra viktigaste med trädgården att njuta.
– Trädgården är en ständigt föränderlig process som inte går att speeda upp. Det är bra för mig som är så energisk att jag ibland snubblar på mig själv. Den är nuet, dået och framtiden, på samma gång. För mig är trädgården en plats att umgås med vänner, laga mat med egenodlade kryddor, med ett glas vin i handen, medan solens sista strålar smeker terrassen.

 

——————————————————————————————————————-
För att förverkliga Växtrum i Lerum samarbetar vi med erfarna och kända trädgårdsprofiler som designar varsin offentlig trädgård i centrala Lerum. Växtrumsdesignerns huvuduppgift är att efter en given formulering och fastslagen budgetram tolka och utforma ett unikt, spännande rum på ungefär 500 kvadratmeter. Viss uppbackning från kommunens parkenhet finns, men det huvudsakliga praktiska arbetet görs av lokala arbetslag som Växtrums designers väljer ut och arbetsleder.
——————————————————————————————————————-

Simon Irvine och Hannu Sarenström var premiärårets Växtrumsskapare

Simon är född i England, sedan 1990 bosatt i Sverige. Han har arbetat som trädgårdsmästare hos National Trust och är utbildad vid Royal Botanic Gardens Kew. Sedan början av 1980-talet har han formgivit ett stort antal trädgårdar och parker präglade av omsorg och kunskap i växtval, en ekologisk grundsyn och en stark känsla för form. Han har även skrivit flera böcker om trädgård. Idag är han ansvarig för parker och planteringar runt Läckö slott.

Hannu är en fritänkare i trädgårdsvärlden. Han ser trädgården som en fristad utan regler, där njutningen kan frodas. Hannu bor på Kinnekulle i Västergötland. Där har han skapat en trädgård med en enastående växtsamling. Hannu har skrivit flera trädgårdsböcker och artiklar, och efter sin medverkan i teveprogram som Gröna rum och Trädgårdskampen är han flitigt anlitad, välkänd och älskad av många.

Karin Berglund och André Strömqvist skapade två nya Växtrumsplatser 2016

För många är Karin Berglund en guru inom trädgård. En erfaren och omtyckt skribent i trädgårdstidningar, författare till ett antal böcker med trädgård i fokus och fotograf med förmåga att locka slumrande trädgårdssinnen till liv. Karin Berglund är uppvuxen i Göteborg. Hon minns hur hennes mamma under kriget planterade och odlade upp hela trädgården. Själv hade Karin inget direkt odlingsintresse som liten. Hon flyttade till Stockholm och arbetade som ekonomireporter på Dagens Nyheter. Där skrev hon bland annat om produktionen av baslivsmedel.
– Jag bestämde att jag inte ville ha deras mat och började odla egna grönsaker. När jag skrev om svältkatastroferna blev det också ett överlevnadskoncept, att kunna odla sin egen mat. Sedan tröttnade jag på grönsaker och blev trädgårdsamatör och började odla sånt som knappt vill växa. Och så började jag skriva om trädgård.

Redan som liten började trädgårdsmästaren André Strömqvist samla växter och odla själv. Växter plockades hem från naturen och från övergivna trädgårdar och fick nytt liv under hans gröna fingrar. En samlingsiver som håller i sig.
– Jag plockar med mig frön och tar skott. Jag kommer hålla på så hela livet. Jag har alltid med mig en påse och sked, så att jag kan ta med mig nya fynd. En gång när jag var liten sådde jag en hästkastanj. Den blommade för första gången när jag var 21 år. Det var lite häftigt.
Nu är André en uppskattad skribent i Allt om Trädgård, har stor erfarenhet av ekologisk odling, skriver böcker och har nyligen flyttat tillbaka till rötterna i Dalarna och öppnat trädgårdsbutik. Efter praktisk trädgårdsutbildning i yngre år gick han vidare och utbildade sig till byggnadsantikvarie. Han har också konstvetenskap i sin palett, älskar historiska trädgårdar och har en förkärlek för gamla träd.

Gunnel Carlson och Gerben Tjerdsmaa skapade Växtrumsplatser 2017

Med det populära tv-programmet Gröna rum blev hon Gunnel med hela landet. Att få titta in i andras trädgårdar är en stor källa till inspiration, så både arbete och semestrar går i grönt.
– Jag tycker att Växtrum är en sån bra idé, att skapa en plats, en trädgård för folk som bor i kommunen. När folk vill anlägga trädgårdar går de ofta på lugna färger, pasteller, så det är inte alltid trädgårdsdesigners använder starka färger. Men det vill jag göra. Det färgstarka sprider ett glatt humör, säger Gunnel Carlson.

Trädgård har varit Gerben Tjeerdsmas liv sedan han var liten. Som 13-åring började han jobba extra på en plantskola i byn Gytsjerk i Nederländerna, där han växte upp. Och på den vägen är det. I trädgården är han noggrann med växter och material. Samtidigt har han en sällsynt avslappnad inställning till vädrets makter och de oberäkneliga förutsättningar trädgårdsmästare ställs inför. Till vardags driver han Gerbianska trädgården på Råda säteri.
– Att se trädgården växa fram, hela processen, det är det roligaste. Man vet inte hur det blir innan det är färdigt. Det är spännande.