Trädgårds-designers

Gunnel Carlson och Gerben Tjeerdsma leder Växtrum i Lerum 2017

2017 är det två nya kunniga trädgårdsprofiler som skapar trädgårdsmagi längs Säveån. Växtrum i Lerum presenterar stolt: Gunnel Carlson och Gerben Tjeerdsma!

Gunnel Carlson

– Jag tycker att Växtrum är en sån bra idé, att skapa en plats, en trädgård för folk som bor i kommunen, att jag vill vara med. Jag är trädgårdsjournalist inte trädgårdsdesigner, så det är spännande. Det är en lockande utmaning. Men jag vet med mig att får jag en idé kan jag genomföra den. Och en idé har jag, säger Gunnel Carlson.

Med det populära tv-programmet Gröna rum blev hon Gunnel med hela landet. Att få titta in i andras trädgårdar är en stor källa till inspiration, så både arbete och semestrar går i grönt.

– Jag älskar att komma hem till någon med trädgård och se hur de valt att hägna in den, eller hur de använt en viss sorts växt. Inspiration till trädgård går att hitta var som helst. Det kan vara en stadspark som väcker nyfikenhet för att de använt växter på ett nytt eller inspirerande sätt. Det finns så många vackra privata trädgårdar, botaniska trädgårdar, klosterträdgårdar. Att titta på trädgårdar är inte så begränsande. Det finns så mycket för den som är intresserad.

– Det är ett bra tips för den som vill ha trädgård på ett enkelt sätt, att ha växter som gillar läget. Det är det viktiga både för växterna och de som har trädgård, att de trivs i den. Jag tycker folk ska få ha det som de vill i sina trädgårdar utan att någon annan lägger sig i. Däremot blir jag arg när folk sågar ner träd.

Nu väntar ett lite bortglömt hörn av Lerum på en metamorfos under Gunnels ledning. Och hon har en klar bild av vad hon vill skapa.

– Jag tänker guld, gyllene, strålande. Platsen passar bra till min idé. Jag vill skapa en plantering som är stark i färg och form. Med färgstarka växter, lysande färg. Jag tänker att den strålar, med solkänsla. När folk vill anlägga trädgårdar går de ofta på lugna färger, pasteller, så det är inte alltid trädgårdsdesigners använder starka färger. Men det vill jag göra. Det färgstarka sprider ett glatt humör.

Gerben Tjeerdsma

I trädgården är han noggrann med växter och material. Samtidigt har han en sällsynt avslappnad inställning till vädrets makter och de oberäkneliga förutsättningar trädgårdsmästare ställs inför. Till vardags driver han Gerbianska trädgården på Råda säteri. Nu hägrar Lerum för trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma, en av årets Växtrumsdesigners.

– Det är en ära att bli utvald att göra en Växtrumsträdgård, särskilt samma år som Gunnel Carlson. Att vara med i Växtrum är ett sätt att främja trädgårdbranschen i hela Göteborgsregionen.

– Det ska bli roligt att jobba tillsammans med de frivilliga invånarna i Växtrumsteamet. Det är människorna du jobbar med som ger dig inspiration och idéer. Min Växtrumsplats är väldigt intressant och utmärkt för mig. Jag gillar skuggväxter, lundmiljöer och att göra något av lite extrema miljöer. Det blir en fin utmaning att få trädgården att smälta in i helheten.

Trädgård har varit Gerben Tjeerdsmas liv sedan han var liten.  Som 13-åring började han jobba extra på en plantskola i byn Gytsjerk i Nederländerna, där han växte upp. Och på den vägen är det.

– Det var en hobby som blev ett yrke. Den utbildning jag gick i Holland, kulturteknik, var en av de få i världen på den nivån. Jag läste hydrologi, växtkunskap, om jord, det var en helhet. Jag kan se en plats och snabbt göra en analys över förutsättningarna. Det har hjälpt mig att veta var en växt kommer ifrån och kan tolka deras behov i en trädgård.

Trädgårdskunskaperna har tagit honom till många spännande platser runt jorden, som Sydafrika och Iran och han har arbetat som trädgårdsmästare i både Botaniska (17 år) och på Universeum (sju år).  Nu ser Gerben Tjeerdsma fram emot att lyfta fram ett lite bortglömt hörn av Lerum.

– Att göra det och se det växa fram, hela processen, det är det roligaste. Man vet inte hur det blir innan det är färdigt. Det är spännande.

 

——————————————————————————————————————-
För att förverkliga Växtrum i Lerum samarbetar vi med erfarna och kända trädgårdsprofiler som designar varsin offentlig trädgård i centrala Lerum. Växtrumsdesignerns huvuduppgift är att efter en given formulering och fastslagen budgetram tolka och utforma ett unikt, spännande rum på ungefär 500 kvadratmeter. Viss uppbackning från kommunens parkenhet finns, men det huvudsakliga praktiska arbetet görs av lokala arbetslag som Växtrums designers väljer ut och arbetsleder.
——————————————————————————————————————-

Simon Irvine och Hannu Sarenström var premiärårets Växtrumsskapare

Simon är född i England, sedan 1990 bosatt i Sverige. Han har arbetat som trädgårdsmästare hos National Trust och är utbildad vid Royal Botanic Gardens Kew. Sedan början av 1980-talet har han formgivit ett stort antal trädgårdar och parker präglade av omsorg och kunskap i växtval, en ekologisk grundsyn och en stark känsla för form. Han har även skrivit flera böcker om trädgård. Idag är han ansvarig för parker och planteringar runt Läckö slott.

Hannu är en fritänkare i trädgårdsvärlden. Han ser trädgården som en fristad utan regler, där njutningen kan frodas. Hannu bor på Kinnekulle i Västergötland. Där har han skapat en trädgård med en enastående växtsamling. Hannu har skrivit flera trädgårdsböcker och artiklar, och efter sin medverkan i teveprogram som Gröna rum och Trädgårdskampen är han flitigt anlitad, välkänd och älskad av många.

Karin Berglund och André Strömqvist skapade två nya Växtrumsplatser 2016

För många är Karin Berglund en guru inom trädgård. En erfaren och omtyckt skribent i trädgårdstidningar, författare till ett antal böcker med trädgård i fokus och fotograf med förmåga att locka slumrande trädgårdssinnen till liv. Karin Berglund är uppvuxen i Göteborg. Hon minns hur hennes mamma under kriget planterade och odlade upp hela trädgården. Själv hade Karin inget direkt odlingsintresse som liten. Hon flyttade till Stockholm och arbetade som ekonomireporter på Dagens Nyheter. Där skrev hon bland annat om produktionen av baslivsmedel.
– Jag bestämde att jag inte ville ha deras mat och började odla egna grönsaker. När jag skrev om svältkatastroferna blev det också ett överlevnadskoncept, att kunna odla sin egen mat. Sedan tröttnade jag på grönsaker och blev trädgårdsamatör och började odla sånt som knappt vill växa. Och så började jag skriva om trädgård.

Redan som liten började trädgårdsmästaren André Strömqvist samla växter och odla själv. Växter plockades hem från naturen och från övergivna trädgårdar och fick nytt liv under hans gröna fingrar. En samlingsiver som håller i sig.
– Jag plockar med mig frön och tar skott. Jag kommer hålla på så hela livet. Jag har alltid med mig en påse och sked, så att jag kan ta med mig nya fynd. En gång när jag var liten sådde jag en hästkastanj. Den blommade för första gången när jag var 21 år. Det var lite häftigt.
Nu är André en uppskattad skribent i Allt om Trädgård, har stor erfarenhet av ekologisk odling, skriver böcker och har nyligen flyttat tillbaka till rötterna i Dalarna och öppnat trädgårdsbutik. Efter praktisk trädgårdsutbildning i yngre år gick han vidare och utbildade sig till byggnadsantikvarie. Han har också konstvetenskap i sin palett, älskar historiska trädgårdar och har en förkärlek för gamla träd.