Nyebrotäppan – Karin Berglund

den färdiga trädgården Nyebrotäppan

Alldeles i närheten av sjön Aspen och med Säveåns karakteristiska lövträdsbård mot ån, ligger Nyebrotäppan. Här finns spännande träd som korkalm, ett arv från en annan tid.

Det här är platsen som Karin Berglund tagit under sina vingar. Tillsammans med sitt Växtrumsteam har platsen förvandlats. Så här gick Karins tankar om platsen när hon besökte den för första gången.
– Det här är ju en jättefin plats. Men fy farao för alla rådjur som kommer åt, här måste hägnas. Men hur ska det göras på den här avlånga, platta saken? Det blir inte så snyggt. Det finns en korkalm bredvid, den vill jag ha. Vi får se hur det blir.

Karin och hennes team har skapat en Mariaträdgård, en doftande och blommade trädgård där form och växtlighet hämtar inspiration från forntida klosterträdgårdar.

 

vaxtrumilerum 2016-4 vaxtrumilerum 2016-8 vaxtrumilerum 2016-10 vaxtrumilerum 2016-15 vaxtrumilerum 2016-26 vaxtrumilerum 2016-65

Besöker du Nyebrotäppan en kväll finns chans att se bäver. Landets största gnagare har sin hemvist i Säveån. Den är nattaktiv, och kan vara svår att få syn på. Däremot kan du se olika spår, som fällda eller gnagda träd. Du kan också se rännor där bävern tar sig ner i ån. Bävrarna i Säveån bygger inte hyddor, utan anlägger sitt bo i strandbrinken.

Hösten 2008 invigdes Nyebroparken med många lekredskap och planer för bollspel. Det blev snabbt ett populärt utflyktsmål för både barn och vuxna. Nu har den välbesökta parken fått  ytterligare en dimension, med Nyebrotäppan som ett extra guldkorn.

Madonnalijor i blom röd portal i förgrunden, sedan en lund bakom den och längs bak anas den stora lekplatsen i Nyebroparken rosaoch röda luktärtor so en hög buske