Platserna

odlingsbäddaar med blommor och jordgubbar, växthusstomme med slingerväxter och sviskonträd intill

Aspen sol

Designer: Gunnel Carlson, 2017
Med Aspen Sol har Gunnel Carlson skapat ett grönskande smycke vackert beläget med utsikt över sjön Aspen. Platsens varma starka färger i gult, orange och rött stimulerar både människor, fjärilar och pollinerande insekter. Genom det populära tv-programmet Gröna rum blev Gunnel Carlson en av landets mest kända och älskade trädgårdsprofiler.

Nyebrotäppan

Designer: Karin Berglund, 2016
Karin Berglund är designern bakom Nyebrotäppan. En underbart doftande och blommande Mariaträdgård som hämtat inspiration från forntida klosterträdgårdar. Platsens vackra röda bågar och bänkar skapar fina kontraster mot grönskan. Karin är ursprungligen journalist och uppskattad skribent i trädgårdstidningar. Idag är hon författare till flera böcker om trädgård och en mycket framstående fotograf som ställer ut sin fotokonst.

Aluddengläntan

Designer: Hannu Sarenström, 2015
Vid Aludden har Hannu Sarenström anlagt en stilren trädgård med mjuka former och en vacker träpergola. Trädgården ligger bakom den gamla trädgårdsmästarbostaden på Aludden och det övervuxna pumphuset har fått en central plats i gläntan. Hannu Sarenström är uppskattad föreläsare, bloggare, reseledare och inspiratör inom både mat och trädgård och har även skrivit ett stort antal böcker, i en av de senare skildras bland annat skapandet av Aluddengläntan.

Tingshusparken

Designer: Mona Holmberg, 2018
Med stor erfarenhet av grönska i offentliga rum och med en växtkunskap som få, har Mona Holmberg tagit sig an en av våra mest centrala Växtrumsplatser. Mångfalden bland växter, buskar och träd är den färgrika palett som Mona gärna arbetar med. Tingshusparken smälter vackert in vid det gamla Tingshuset och med en varierad och tålig växtlighet blommar det från tidig vår till sen höst.

Brobackenslänten

Designer: Simon Irvine, 2015 och 2017
Designern bakom Brobackenslänten är Simon Irvine, med rötter från England, och sedan många år trädgårdsmästare på Läckö slott. Han delar med sig av sin kunskap genom böcker, utställningar och föreläsningar. Brobackenslänten skapades först 2015 som en helt ekologisk köksträdgård. 2017 omvandlade Simon platsen till en perenn trädgård. De resliga stolparna och näten som först prydde platsen har ersatts av häckar och fleråriga växter.

Giardino segreto

Designer: Peter Englander, 2018
När entreprenören, författaren och trädgårdsdesignern Peter Englander tog Växtrum till sitt hjärta lyfte han samtidigt in en strimma medelhav i Lerum. I hans Giardino segreto, den hemliga trädgården, får dofter, struktur och vackra stenkanter stimulera alla sinnen. Växtvalen är planerade att efterlikna Italien, men valda för att klara vårt klimat. Den tydliga strukturen blir som en teaterscen som kan åldras vackert när den växer upp.

Frödingslunden

Designer: André Strömqvist, 2016
Frödingslunden är en hommage till de nu försvunna handelsträdgårdarna som en gång kantade Säveåns sidor. Här samsas blomsterprakt med solmogna smultron och jordgubbar. Och en stomme av ett gammalt växthus har fått bli sittplats och vacker dekor och leder besökarna omärkligt över till skogsdungen bakom platsen. Designer är André Strömqvist, trädgårdsskribent med stor erfarenhet av ekologisk odling, som också driver trädgårdsbutik hemma i Dalarna.

Snödroppslunden

Designer: Gerben Tjeerdsma, 2017
Snödroppslunden med sina spröda snödroppsträd ligger alldeles vid den vackra stenbron Wamme bro, vid Säveåns strömmande vatten. Det är den Holländske trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma som förvandlat en öde gräsplätt till en lummig och grönskande oas. Gerben är en omtyckt föreläsare med ett mångårigt förflutet i Botaniska trädgården i Göteborg och nu driver Gerbianska trädgården på Råda säteri.

Vi hoppas att du kommer tillbaka många gånger under växtsäsongen för att se hur trädgårdarna sakta men säkert växer till gröna osaer och mötesplatser.