Växtrum 2018

Gratis guidning i Lerums åtta unika trädgårdar

Gå promenaden mellan platserna själv eller följ med på en av våra guideturer som är gratis. Promenaden är 3,6 km lång och tar cirka två timmar med guide. Vi samlas vid Växtrums informationsskåp vid restaurang Aludden Providore, Aspenäsvägen 12 i Lerum. Välkomna till Simons, Karins, Gunnels, Peters, Monas, Gerbens, Andrés och Hannus Växtrum i Lerum.

Två olika teman på guidturerna

I år har vi två olika teman på våra guideturer. Varannan tur fokuserar på trädgårdsdesign/struktur på fyra Växtrumsplatser. De andra turerna har mer fokus på blommor/växter i fyra av Växtrummen.

Tider för guidning

Söndag 1/7 klockan 11 – Guidetur trädgårdsdesign/struktur
Onsdag 11/7 klockan 17.30 – Guidetur blommor/växter
Onsdag 18/7 klockan 17.30 – Guidetur trädgårdsdesign/struktur
Onsdag 25/7 klockan 17.30 – Guidetur blommor/växter
Söndag 5/8 klockan 11 – Guidetur trädgårdsdesign/struktur
Söndag 12/8 klockan 11 – Guidetur blommor/växter

9 september – föreläsning med Karin Hvit – Hur du planerar en vacker och lättskött trädgård

Trädgårdsmästare Karin Hvit, som också är arbetsledare för växtrumsteamen delar med sig av tips hur du skapar en lättskött och vacker trädgård. Klockan 11-12.30, Restaurang Aludden Providore, Aspenäsvägen 12 i Lerum. Anmälan krävs. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.

Giardino Segreto – årets Växtrumslåt

Växtrum lanserar stolt årets låt Giardino Segreto. Text och musik av Växtrums projektledare Mattias Christenson, framförd av Klara Wising och Martin Dahlgren, film och klippning av kommunikatör Mattias Jansson. På med ljudet och inspireras av ljuva toner.

——————————————————————————————————————

Tidigare program under evenemangsperioden 2018

26 maj – Niclas Vestin – Jordskola, enkla tips och knep för att lyckas med odlarjord, på REKO-festivalen på Nääs

Niklas Vestin – En av Sverige främsta experter på jord visar hur vi enkelt skapar odlingsjord som ger fantastiskt resultat. Niclas Vestin finns på plats klockan 13-14, under Rekofestivalen på Nääs.

Växtrumsfika med vinnartema


Växtrum har vunnit titeln Årets samhällsbyggare i Dagens samhälles tävling. Det vill vi fira med dig! Välkommen på tårtkalas, fredag den 1 juni klockan 10 och en stund framåt. Vid uppehållsväder fikar vi utomhus på Bagges torg i centrala Lerum. Dyker regndropparna upp fikar vi inne i kundcenter KomIn. Det finns prinsesstårta, kaffe och saftdryck, så långt det räcker. Vi avslutar senast klockan 12 så du orkar med lunchen.

2 juni – premiärvisning i årets nya Växtrum

Karin Hvit guidar klockan 11-13. Årets Växtrumsdesigners Mona Holmberg och Peter Englander finns på sina platser.

3 juni – föreläsning med Karin Berglund – Mariaträdgårdens skönhet, symbolik och mystik…

Karin Berglund – växtrumsdesigner 2016 berättar mer om Mariaträdgårdens spännande historia och symbolik. Vi börjar inomhus och avslutar föredraget utomhus i Karin Berglunds växtrum Nyebrotäppan. Klockan 15-16.30, vi börjar inne på restaurang Aludden Providore. Anmälan krävs. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.

4 juni – föreläsning med Mona Holmberg – Tingshusparken, en blomstrande oas för möten och inspiration

Årets växtrumsdesinger Mona Holmberg arbetar till stor del med att skapa inspirerande blommande grönytor i offentlig miljö. Ta del av hennes tips hur du planerar och kombinerar för bra resultat. Klockan 18.30-20, restaurang Aludden Providore. Anmälan krävs. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.

5 juni – plantbytardag

Stora Lundbys plantbytardag, byt, fynda och snacka grönt, klockan 18.30-20, Nyebroparken, Lerum.

6 juni – föreläsning med Peter Englander – Livet i solen, skapa din egen medelhavsträdgård

Peter Englander, en av årets växtrumsdesigner, ger oss bakgrunden till och hemligheterna bakom medelhavsträdgårdens skönhet och lockelse. Föreläsningen sker utomhus i
Peter Englanders växtrumsplats Giardino Segreto i Nyebroparken i Lerum, klockan 13-14. Det finns inga stolar, så ståplats gäller. Kläder efter väder. Anmälan krävs. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.

10 juni – Växtrums familjedag

Växtrums familjedagen är klockan 11-14 med mängder av gratis aktiviteter i Nyebroparken. Ålder: Alla med lekfullt sinne.
Medverkande: Sparbanken Alingsås, Aspen Strand-konsortiet (HSB, Skanska, Wallenstam, Lerums kommun), Barnfestivalen/Näringslivsenheten, Lerums Scoutkår, Naturskyddsföreningen/Natursnokarna, MaxiMus-föreställning och Cykelmusteriet.

Program

Klockan 11 – 14

Bygg din egen fågelholk. Arr: Sparbanken Alingsås i samarbete med Bävsjöryds såg.

Klockan 11 – 14

Rita våra djurvänner och prova på nypressad ekologisk äppelmust från Cykelmusteriet. Arr: Aspen Strand konsortiet (HSB, Skanska, Wallenstam, Lerums kommun)

Klockan 11 – 14

Fånga spännande småkryp i dammen. Arr: Naturskyddsföreningen/Natursnokarna.

Klockan 11 – 14

Utflyktspyssla med #ballastebygden #barnfestivalen – Visste du att Lerums kommun rymmer dryga 200 sjöar, djupa skogar och många spännande cykelrundor? Med andra ord – en mängd närodlade upplevelser precis runt knuten. Ta chansen att tillverka och pimpa ditt eget snygga sittunderlag för vårens alla utflykter – och dessutom tävla om en utflyktsmatsäck från Kaffedoppet (Växtrum)/Nääs Konsthantverk & Kafé (Reko). Arr. Näringslivsenheten, Barnfestivalen

Klockan 11 – 14


Grilla pinnbröd, lär dig göra knopar och tälj* med Lerums Scouter (*med målsman). Arr: Lerums Scoutkår.

Klockan 12.30 – ca 13.00

Musikalisk föreställning med MaxiMUS! För barn 2-5 år. Följ med på ett MUSikaliskt äventyr tillsammans med den lilla musen MaxiMUS! I Maximus skog finns det stora kontrabasträdet, och när han beger sig ut på vandring följer publiken med. De träffar bland annat Älgen hela helgen, Fåret hela året och den skönsjungande fågeln Gul. Det blir allsång och alldans i ett svängigt skogsäventyr där alla sinnen får vara med. Arr: Tobias Edvardson.

Mat och dryck

Food truck Swedish Taco och Cruzin Coffee finns på plats för den som vill köpa lunch eller fika.

14 juni – föreläsning med Cecilia Liljedal – Inspirerande och besöksvärda trädgårdar i Sverige och Europa

Cecilia Liljedahl tidigare platschef på Sofiero och projektledare för Gothenburg Green World 2016, berättar om trädgårdsturism och tipsar om fantastiska parker och smultronställen att besöka. Klockan 18.30-20, restaurang Aludden Providore. Anmälan krävs. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.