Honungsfaceila

Årets Växtrumsfrö – Honungsfacelia

I år slår Växtrum i Lerum ett slag för fjärilar och bin. Honungsfacelia är inte bara vacker med sina lavendelblå blommor. Den älskas av bin och fjärilar också. Honungsfacelia innehåller mycket nektar och blommar hela sommaren.

Årets fröpåsar delas ut i vecka 17 och 19 på pendel- och busstationer i kommunen, hos Växtrums partners och på Kundcenter KomIn i kommunhuset.

Så din Honungsfacelia

Så fröerna på solig plats vår eller försommar, gärna i något sandig jord. Vattna såytan. Så glest och täck fröerna med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig tills fröerna har grott. Ettårig. Om du inte vill att den frösår sig tar du bort blommorna innan de går i frö. Plantan kan grävas ner som gröngödsel på hösten. Kan även sås i slutet av juli/ augusti efter skörd i kökslandet och grävas ner som gröngödsling.

Recept med honung

Recepten kommer från kommunens måltidsservice. Smaklig spis!

Honungstsatsiki – gott till frukt el grillat

1 nektarin

2 dl  Turkisk yoghurt

2 msk flytande honung

Dela och kärna ur nektarinen. Skär den i små tärningar. Blanda yoghurt och honung. Rör i frukttärningarna.

 

Rostad potatis i ugn med gräslök och honung

1 kg potatis, med skal

Marinad:

2 msk balsamvinäger, mörk

1 msk olivolja

1 msk honung, flytande

1 st vitlöksklyfta fint riven  (el mer )

0,5 msk flingsalt

Grovriven svartpeppar

Tillbehör:

0,5 dl gräslök, finhackad

0,5 dl rödlök, finhackad

flingsalt

Tillagning:

1. Sätt ugnen på ca 200 grader.

2. Blanda balsamicovinäger, olivolja, honung, riven vitlök, flingsalt och svartpeppar till en slät marinad.

3. Placera potatisen med ett jämt lager i en vid ugnsfast form. Häll över marinaden och blanda väl med potatisen.

4. Rosta potatisen ca 40-45 minuter eller tills den är mjuk i mitten. Rör om ca 2-3 gånger undertiden.

5. Lägg upp i en skål, strö lite flingsalt, gräslök och rödlök över innan servering.

 

Bruschetta med grönmögelost och skogshonung

4 portioner

1 näve valnötter

2 päron

1 litet huvud rosésallad

3 msk smör

4 skivor surdegsbröd

150 g grönmögelost

2 msk flytande honung

Tillagning:

Rosta valnötterna i en torr stekpanna.

Skär päronen i klyftor. Strimla rosésalladen. Stek rosésalladen och päronen i lite smör tills de får fin färg.

Rosta brödet och smöra det. Toppa brödet med rosésallad, stekta päron, grönmögelost och rostade valnötter. Värm honungen och ringla över. Salta och peppra.

 

Glutenfri honungsgranola

6 dl boveteflingor

2 dl pumpafrön

2 dl solrosfrön

2 dl linfrön

2 dl hasselnötter

2 dl kokosflingor

6 msk hett vatten

4 msk honung

4 msk solrosolja

2 tsk salt

2 dl strödadlar

2 dl mullbär

2 dl gröna russin

Tillagning:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda flingor, frön, nötter och kokos i en långpanna. Blanda hett vatten, honung, olja och salt. Ringla vätskan över blandningen och fördela, så att allt blir fuktigt, med händerna.

Rosta müslin i ugnen i 15–20 minuter eller tills det börjar dofta och har fått lite färg. Rör runt ett par gånger under rostningen. Blanda i strödadlar, mullbär och russin. Förvara i en burk med lock.

 

Lavendelhonung

Honungen smakar underbart av lavendel

250 gram honung

1/2 dl torkade eller färska lavendelblommor

Värm honung och lavendelblommor försiktigt i en kastrull. Häll upp honungen i en väl rengjord burk.

 

Orientalisk fisk med honung

400 g vit fiskfilé, till exempel sej

1,2 dl crème fraiche

persilja, hackad

1/2 citron, det gula av skalet

1/2 msk honung, flytande

1 tsk sambal oelek

1/2 tsk potatismjöl

Salt, svartpeppar

Lägg fisken i smord form, salta. Koka fisken ca 10 min.
Häll av spadet.
Blanda crème fraiche med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Fördela blandningen över fisken. Gratinera i ugn, 200° ca 15 min.

 

Honungskyckling

1 kg kycklingfiléer (gärna majskyckling med skinn)

2 tsk salt

1,5 krm peppar

citronklyftor och bladpersilja till garnering

Honungsglaze:

1 dl japansk soja

2 dl flytande honung

2 dl chilisås av ketchuptyp

4 msk senap

2 tsk paprikapulver

Tillagning:

Blanda ingredienserna till glazen.

Krydda kycklingfiléerna runt om med salt och peppar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Skeda över 1/3 av glazen. Ställ plåten i kall ugn.

Sätt ugnen på 175°C.

Tillaga kycklingen tills innertemperaturen är 70°C, det tar ca 30 minuter. Skeda över glazen ytterligare 2 gånger under tillagningstiden.

Låt svalna. Skär i skivor och ställ i kylen.

Strax före servering: Garnera med citronklyftor och persilja