Ett steg på hållbar väg – välkommen att inspireras av Lerums Växtrum

Från idé till unikt koncept

Hur kan en kommun skapa ett hållbart samhälle på ett unikt sätt?
Kom till oss i Lerums kommun så delar vi med av oss av hur vi jobbar.

År 2015 skapade vi det unika konceptet Växtrum i Lerum. Idén är att utveckla glömda och gömda platser i centrala Lerum och göra dem till inspirerande och engagerande växande rum. Varje år samarbetar vi med ett par av Sveriges främsta trädgårdsdesigners som med given budget och yta formger två nya växtrum. Varje plats skapas sedan tillsammans med ideellt arbetande invånare. I evenemanget har vi också aktivt stöd från det lokala näringslivet.
Växtrum är ett sätt att visualisera och synliggöra kommunens vision
– att bli Sveriges ledande miljökommun 2025. I Växtrum genom engagemang, kunskap, medskapande och inspiration.

Ett steg på hållbar väg

Hur får vi invånare och näringsliv engagerade i kommunens arbete för ett mer hållbart samhälle? Är ni nyfikna på våra erfarenheter från arbetet med Växtrum – där Lerums kommun tydligt och konkret inspirerar, skapar samarbeten och gemenskap, med flera hållbarhetsperspektiv – på hållbar väg.

Vid två tillfällen i sommar erbjuder vi en halvdag med föreläsningar – där vi berättar om kommunens hållbarhetsarbete generellt, med huvudfokus på erfarenheterna från Växtrum. Dels för att profilera Lerum men också för att inspirera andra i hållbarhetsarbetet. Förutom Växtrum lyfter vi tydliga och konkreta steg vi som kommun har tagit för en mer hållbar framtid. Reducerad bygglovstaxa för dem som bygger energieffektiva hus är ett exempel. Solcellsbelyst ridväg ett annat. Även om stegen kan tyckas små ibland, är det viktigt för oss att ta dem, steg för steg, så att inte visionen stannar vid vackra ord, utan faktiskt ger konkreta resultat för invånarna.
Föredragshållare är Håkan Petterson, Åsa Qvist Ek och Mattias Christenson och ett par av våra växtrumsdesigners. Vid ena tillfället Peter Englander och det andra Gunnel Carlson. Dessutom får ni en kort guidning i två av våra åtta växtrumsplatser. Halvdagen avslutas med en god lunch på restaurang Aludden Providôre.

Fröpåse

Sedan starten har vi tagit fram vår egen fröpåse, varje år. En lättodlad nyttoväxt som vi delar ut på tågstationer och andra platser. I år är det basilikafrön i Växtrumspåsen. Odlingstips och recept hittar du på här på Växtrumswebben.
—————————————————————————

Program

ETT STEG PÅ HÅLLBAR VÄG
En inspirerande halvdag på Aludden Providôre
i Lerums kommuns regi.
(genomförs både den 5 juni och 5 september.)

8:30
Vi hälsar alla välkomna.

9:00–9:30
Hur och varför sticker vi ut hakan med Vision 2025
– Håkan Pettersson, kommundirektör –

9.30–10:00
Att samverka med lokalt näringsliv och besöksnäring för hållbara val
– Åsa Qvist Ek, Näringslivschef –

10.00 – 10:15
Kaffepaus

10:15–10:45
Hållbar omställning och medskapande,
kan ge inspirerande profilering på köpet
– Mattias Christenson, Marknadsansvarig/Projektledare växtrum –

10:45–11:15
Gröna stadsmiljöer får kommuner, invånare och näringsliv att blomstra
– (5 juni) Peter Englander, trädgårdsdesigner och Växtrumsdesigner 2018 –
– (5 september) Gunnel Carlson, trädgårdsdesigner och Växtrumsdesigner 2017 –

11:15–12:00
Kort utomhusguidning i två av våra åtta växtrum
– (5 juni) med Peter Englander –
– (5 september) med Gunnel Carlson –

12:00–13:00
Gemensam lunch på Aludden Providôre och därefter avslutning

Anmäl dig nu
En inspirerande halvdag på Aludden Providôre i Lerums kommuns regi.

Pris 1250:- /pers* (inklusive förmiddagsfika och lunch)
Har ni frågor eller vill anmäla er ta kontakt med Sylvia Dahlén.
Anmälan till den 5 juni, behöver vi ha före den 14 maj.
Anmälan till 5 september behöver vi ha före den 17 augusti.
(Glöm inte att ange till vilken av de två dagarna ni anmäler er)
Anmälan görs via mejl till:
sylvia.dahlen@lerum.se
Direkt: 0302-52 20 48
Mobil/SMS: 0736-14 05 85
*Är ni fyra eller fler som anmäler er till samma fördrag går ni för 1.000:-/pers.

Vår vision är att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025.
Växtrum är ett tydligt koncept som styr oss mot målet.

Visionen beskriver var Lerums kommun ska vara 2025 och är framtagen i dialog mellan politiker och ett stort antal Lerumsbor. Visionens huvudrubrik – Sveriges ledande miljökommun 2025 – med ledorden hållbarhet, kreativitet och inflytande, har valts för att de är viktiga hörnpelare i ett hållbart samhälle. Vi arbetar för de tre etablerade hållbarhetsdimensionerna ekologisk,
social och ekonomisk hållbarhet.
För att nå visionen måste vi prioritera och fokusera; byta fokus i
samhällsplaneringen, prioritera hållbara transporter, skapa beredskap
mot ett annat klimat, skapa nya hållbara jobb, göra det lätt
att leva klimatsmart i Lerum.
—————————————————————————————-

Aspen sol

Designer: Gunnel Carlson

Med Aspen Sol har Gunnel
Carlson skapat ett grönskande smycke vackert beläget med utsikt över sjön Aspen. Platsens varma starka färger i gult, orange och rött stimulerar både människor, fjärilar och pollinerande insekter. Genom det populära tv-programmet Gröna rum blev hon en av landets mest kända och älskade trädgårdsprofiler och Gunnel med hela Sverige. Sin egen trädgård i Arlöv utanför Malmö har hon låtit växa fram till en lummig grön oas under många år.
—————————————————————————————-

Nyebrotäppan

Designer: Karin Berglund

Karin Berglund är designern bakom Nyebrotäppan. En underbart doftande och blommande Mariaträdgård som hämtat inspiration från forntida klosterträdgårdar. Platsens vackra röda bågar och bänkar skapar fina kontraster mot grönskan.
Karin är ursprungligen journalist och uppskattad skribent i trädgårdstidningar. Idag är hon författare till flera böcker om trädgård och dessutom en mycket framstående fotograf som ställer ut sin fotokonst.
—————————————————————————————-

Aluddengläntan

Designer: Hannu Sarenström

På Aludden har Hannu Sarenström anlagt en stilren trädgård med mjuka former och en vacker träpergola. Trädgården ligger bakom den gamla trädgårdsmästarbostaden på Aludden och det övervuxna pumphuset har fått en central plats i gläntan. Hannu Sarenström är uppskattad föreläsare, bloggare, reseledare och inspiratör inom både mat och trädgård och har även skrivit ett stort antal böcker, i den senaste trädgårdsliv skildras bland annat skapandet av Aluddengläntan.
—————————————————————————————-

Giardino Segreto

Designer: Peter Englander

När entreprenören, författaren och trädgårdsdesignern Peter Englander tog Växtrum till sitt hjärta lyfte han samtidigt in en strimma medelhav i Lerum. I hans Giardino Segreto (hemliga trädgård) får dofter, struktur och vackra stenkanter stimulera alla sinnen. Växtvalen är planerade för att kännas Italien, men valda för att klara vårt klimat. Den tydliga strukturen blir som en teaterscen som kan åldras vackert när den växer upp. Peters egen trädgård ligger naturligtvis i den sydligaste spetsen av Sverige, Simrishamn.
—————————————————————————————-

Frödingslunden

Designer: André Strömqvist

Frödingslunden är en hommage till de nu försvunna handelsträdgårdarna som en gång kantade Säveåns sidor. Här samsas blomsterprakt med solmogna smultron och jordgubbar. Och en stomme av ett gammalt växthus har fått bli sittplats och vacker dekor och leder besökarna omärkligt över i skogsdungen bakom platsen. Designer är André Strömqvist, trädgårdsskribent med stor erfarenhet av ekologisk odling som också driver en trädgårdsbutik hemma i Dalarna.
—————————————————————————————-

Tingshusparken

Designer: Mona Holmberg

Med stor erfarenhet av grönska i offentliga rum och en växtkunskap som få, har Mona Holmberg tagit sig an en av våra mest centrala Växtrumsplatser.
Mångfalden bland växter, buskar och träd är den stora färgrika paletten som Mona gärna arbetar med. Efter många år på Botaniska trädgården i Göteborg driver Mona tillsammans med sin man Ulf Strindberg, egen verksamhet med särskilt fokus på att skapa gröna rum i offentliga miljöer.
—————————————————————————————-

Brobackenslänten

Designer: Simon Irvine

Designern bakom Brobackenslänten är Simon Irvine med rötter från England som nu är trädgårdsmästare på Läckö slott. Han delar med sig av sin kunskap genom böcker, utställningar och föreläsningar.
Brobackenslänten skapades först 2015 som en helt ekologisk köks-trädgård men 2017 omvandlade Simon platsen till en perenn trädgård. De resliga stolparna och näten som först prydde platsen ersattes av häckar och fleråriga växter.
—————————————————————————————-

Snödroppslunden

Designer: Gerben Tjeerdsma

Snödroppslunden med sina spröda snödroppsträd ligger alldeles vid den vackra stenbron Wamme bro, vid Säveåns strömmande vatten. Det är den Holländske trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma som förvandlat en öde gräsplätt till en lummig och grönskande oas. Gerben är en omtyckt föreläsare med ett mång-årigt förflutet i Botaniska trädgården i Göteborg.
—————————————————————————————-

Hitta till våra Växtrum

Alla åtta växtrumsplatserna ligger i centrala Lerum i anslutning till Säveån.
En bra startpunkt är vid Aludden nere vid sjön Aspen. Mellan platserna kan du följa en lummig och vacker gångväg som slingrar fram utefter Säveåns strömmande vatten. Hela promenadslingan är ca 3,6 km lång men ett antal broar gör det enkelt att göra promenaden kortare om du vill. I centrum finns flera matställen, caféer och stort utbud av affärer.