Earth Square Meter

Häng med på en viktig resa. Fem år i rad har vi skapat två nya växtrumsplatser kring Säveån i centrala Lerum. Vackra besöksmål, inspirerande mötesplatser som också bidrar med ett viktigt tillskott av pollen till våra bin, fjärilar, humlor och andra pollinerande insekter. I år vill vi hjälpa pollinerarna i stor skala och 2020 blir ett temaår för Växtrum. Och vi vill att du är med. Vi kallar kampanjen earth square meter, en kampanj vi gör tillsammans med årets Växtrumsdesigner Niklas Vestin. Konkret handlar det om att göra om en hårdgjord yta eller icke-blommande yta till en plats som blommar och bidrar med pollen. Som namnet avslöjar rör det sig om en yta på ungefär en kvadratmeter. 

– Det här är trädgårdsvärldens svar på Earth hour. Trädgårdsvärlden gör något med sin egen twist och då blir det earth square meter. Växtrum i Lerum var en viktig del i skapandeprocessen. Jag stod och pratade med Mattias från Växtrum när jag kläckte idén och därifrån har vi spunnit vidare. Min tanke var att på ett enkelt sätt illustrera för människor hur man kan öppna upp ytor som idag är stängda och göra dem till någonting bättre för naturen och för miljön, säger Niklas Vestin.

Kampanjen handlar om att sätta fokus på något viktigt, ge kunskap och inspiration till nytta för framtiden. Att skapa förutsättningar för pollinerarna att överleva är en av våra viktigare utmaningar framöver, för att säkra livsmedelsförsörjningen och den biologiska mångfalden. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med på den här resan. Den blommande ytan fungerar lika bra på balkongen som i den stora trädgården.

– Vi hoppas att så många som möjligt hänger på och gör sin egen earth square meter. Den blommande ytan fungerar lika bra på balkongen som i den stora trädgården, säger Sylvia Dahlén, projektledare Växtrum i Lerum.

– Med små insatser kan vi var och en göra skillnad och bidra till en mer hållbar framtid, säger Mattias Christenson, projektledare Växtrum i Lerum. 

Det är bara fantasin som sätter gränsen för hur en Växtrum earth square meter kan se ut. Den kan ha olika form, höjd och färg. Här finns alla chanser att odla i något oväntat återbrukat eller i en pallkrage, med växter i alla färger eller bara en färg. Ta vad du har. Huvudsaken är att insekter och pollinerare får blommor att besöka. Under vintern och våren kommer det mer inspiration, tävling och aktiviteter kring earth square meter. Häng med! 

Årets Växtrumsteam med volontära kommuninvånare är redo att skapa unika earth square meters i närmiljön. Det blir något inspirerande vid torg och vid de Växtrumsplatser som skapats genom åren.

Extra satsning för barn och unga

Att skapa förutsättningar för pollinerarna att överleva är en av våra viktigare utmaningar framöver, för att säkra livsmedelsförsörjningen och den biologiska mångfalden. Växtrum tar tillsammans med vetenskapscentret Universeum fram utbildningsmaterial för pedagoger att använda i undervisningen, kopplat till earth square meter, biologisk mångfald och pollination. Barn och elever kan tillsammans göra sina earth square meters och få skolgården att blomma och surra.

– Jag tyckte det lät spännande och kontaktade Växtrum och hörde om mina elever i sexan skulle kunna jobba med earth square meter. Då fick jag veta att det skulle komma ett helt paket riktat till skolan. Det var kul att någon hade tänkt samma tanke som jag på ett annat håll. Så självklart ville jag vara med. Jag gillar att arbeta med aktörer utanför skolan, för jag tycker det är viktigt att knyta ihop skola och omvärld/samhälle. När jag presenterade idén för mina elever ropade de spontant i kör: JAAAAA!!! Så de är väldigt taggade och redo att dra igång, säger Linda Lindberg, lärare på Torpskolan i Lerum.

 Växtrum earth square meter tävlar i Malmö Garden Show

Med konceptet Växtrum earth square meter är Växtrum i Lerum en av utställningsträdgårdarna som tävlar i årets Malmö Garden Show. Många känner sig manade, få tar sig igenom juryns nålsöga och får ställa ut på en av Sveriges största trädgårdsevenemang, som lockar besökare i mångtusental. 

– Det är fantastiskt att få vara med i Malmö Garden Show och få möjlighet att sätta fokus på  de viktiga pollinerarna och inspirera så många som möjligt att göra sin egen earth square meter, säger Mattias Christenson, projektledare för Växtrum i Lerum.

Växtrum earth square meter är en av sju trädgårdar som är uttagna att tävla i Malmö Garden Show. Trädgårdarna tävlar om utmärkelserna ”Best in Show” och “publikens pris”. I den lummiga Slottsträdgården i Malmö finns utställningsträdgårdarna, inspirationsbalkonger och mycket annat den 28 till den 31 maj. Det är fri entré.

– Växtrum i Lerum är ett hållbart evenemang vi gör tillsammans med invånare i Lerums kommun, lokala företag och några av Sveriges främsta trädgårdsexperter. Vår utställningsträdgård kommer att byggas av några av våra Växtrumsdeltagare och kampanjen earth square meter gör vi tillsammans med årets Växtrumsexpert Niklas Vestin, säger Mattias Christenson.

Klicka här för att komma till Malmö Garden Shows webbplats.