Earth Square Meter

Häng med på en viktig resa. Fem år i rad har vi skapat två nya växtrumsplatser kring Säveån i centrala Lerum. Vackra besöksmål, inspirerande mötesplatser som också bidrar med ett viktigt tillskott av pollen till våra bin, fjärilar, humlor och andra pollinerande insekter. I år vill vi hjälpa pollinerarna i stor skala och 2020 blir ett temaår för Växtrum. Och vi vill att du är med. Vi kallar kampanjen earth square meter, en kampanj vi gör tillsammans med årets Växtrumsdesigner Niklas Vestin. Konkret handlar det om att göra om en hårdgjord yta eller icke-blommande yta till en plats som blommar och bidrar med pollen. Som namnet avslöjar rör det sig om en yta på ungefär en kvadratmeter. 

Kampanjen handlar om att sätta fokus på något viktigt, ge kunskap och inspiration till nytta för framtiden. Att skapa förutsättningar för pollinerarna att överleva är en av våra viktigare utmaningar framöver, för att säkra livsmedelsförsörjningen och den biologiska mångfalden. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med på den här resan. Den blommande ytan fungerar lika bra på balkongen som i den stora trädgården.

Det är bara fantasin som sätter gränsen för hur en Växtrum earth square meter kan se ut. Den kan ha olika form, höjd och färg. Här finns alla chanser att odla i något oväntat återbrukat eller i en pallkrage, med växter i alla färger eller bara en färg. Ta vad du har. Huvudsaken är att insekter och pollinerare får blommor att besöka.

Under vintern och våren kommer det mer inspiration, tävling och aktiviteter kring earth square meter. Häng med!